Turkkilaiset kahvipannut
Turkkilainen kahvipannu, joka tunnetaan myös nimillä ibrik tai cevze on pieni kahvallinen pannu, jolla valmistetaan turkkilaista kahvia. Turkkilaista kahvipannua voi käyttää hyvin myös esimerkiksi maidon lämmittämiseen.
Turkkilaisen kahvin keittämisestä sanotaan, että se on yksi maailman vaikeimpia tehtäviä. Turkkilaiseen kahviin pavut jauhetaan äärimmäisen hienoksi, kuin pölyksi. Valmiissa kahvissa on vaahtoakin oltava juuri oikea määrä.
Tässä toimiva ohje turkkilaisen kahvin valmistamiseen:
n. 1 dl. vettä - 2 tl hienoksi jauhettua kahvia - 2 rkl sokeria
Kaada kylmä vesi turkkilaiseen kahvipannuun. Lisää sokeri ja kahvi. Sekoita hyvin. Aseta miedolle lämmölle ja kuumenna kunnes alkaa ilmestyä aivan pieniä kuplia. Ota pois lämmöltä ja kaada vaahto mokkakuppeihin. Kiehauta uudelleen, mutta älä päästä kuohumaan. Ota pois lämmöltä, kaada kahvi vaahdon päälle kuppeihin ja tarjoa.